buddy won't you roll down the line

BUDDY WON’T YOU ROLL DOWN THE LINE is een door Uncle Dave Macon (okt 1870 - mrt 1952) in 1929 uitgebrachte 78-toeren plaat. Hij herschreef hiervoor de originele tekst van het lied Chain Gang Special.

Het is een gekuiste versie om te voorkomen dat een zeer zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis zou worden opgerakeld. De originele versie is namelijk gebaseerd op de opstand van mijnwerkers in Anderson County in de staat Tennessee: de z.g. Coal Creek War.
De Coal Creek War wordt wel eens omschreven als één van de meest dramatische en significante episodes van de Amerikaanse werknemersgeschiedenis.

Het conflict begon toen de mijnwerkers eisten dat zíj de persoon zouden aanstellen die de gedolven kolen zou wegen. Het wegen verliep namelijk niet eerlijk. En het loon was daarvan afhankelijk. En dat wilden ze cash uitbetaald krijgen i.p.v. in tegoedbonnen die alleen in de winkels van de mijneigenaren besteed konden worden.

 

De eigenaren weigerden daarin mee te gaan, waarna de mijnwerkers gingen staken. De reactie van de eigenaren was dat de werkers werden ontslagen en uit hun huizen werden gezet.
De volgende stap in het conflict was dat de gevangenen uit het Tennessee state prison systeem verplicht werden te gaan werken in de mijnen. De veelal Afrikaans-Amerikaanse gevangenen werden aan kettingen gebonden en de mijnen ingestuurd.
De ontslagen mijnwerkers gingen in de aanval en staken de bezittingen van de mijneigenaren in brand en verlosten vele gevangenen van hun kettingen en lieten ze vrij.
De mijneigenaren hadden de gouverneur van de staat Tennessee (Buck Buchanan) gevraagd in te grijpen omdat hun bezittingen vernield werden. Buchanan stuurde er militairen op af.

Het is dan april 1891: de Coal Creek War zou tot augustus 1892 duren en aan vele militairen en mijnwerkers het leven kosten.

Het origineel Chain Gang Special werd in 1927 geschreven en uitgebracht door Wattsen & Wilson.
Ook Pete Seeger heeft er een versie van uitgebracht. Weliswaar met als titel ‘Buddy won’t you roll down the line’ maar wel met bijna de originele tekst.

Bijna omdat in de originele tekst het ‘n’ woord wordt gebruikt. Dit werd door zowel Uncle Dave Macon als Pete Seeger niet overgenomen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb