doe't maar in een emmertje

Een hit uit 1964 van de Nederlandse The Lighttown Skiffle Group afkomstig uit en vernoemd naar de lichtstad Eindhoven, ook wel lichtstad genoemd.

 

Ze speelden de muziekstijl skiffle. Andere bekende hits van deze groep waren ‘The Cotton Song’ en vooral bekend van het ‘Troela-oh-Troele (hou je nog van mij)’.

Skiffle is een muzieksoort die in de jaren twintig en dertig in de New Orleans, Verenigde Staten ontstond en afgeleid was van Amerikaanse dixieland, folk, blues en jazz. De traditionele skifflebands bedienen zich van huishoudelijke artikelen om op te spelen: het wasbord, een dienblad bespannen met snaren, kazoos, kammen, theekisten en papiertjes. Daarnaast zijn de akoestische gitaar en de banjo gebruikelijke begeleidingsinstrumenten, soms ook (als klezmer-invloed) een klarinet. Het is verwant aan jug-muziek.

In de jaren vijftig werd skiffle in Groot-Brittannië enorm populair toen de Schotse zanger Lonnie Donegan een wereldhit scoorde met Rock Island line. Soms noemt men skiffle ook wel de Britse country.

Lonnie Donegan nam in 1957 - tijdens een live optreden in het London Palladium voor PYE RECORDS - het nummer ‘Puttin’On the Style’ op. Het werd een grote hit en heeft 2 weken nummer 1 in de UK Singles Chart gestaan.

Het nummer ’Puttin’On the Style’ is in 1926 geschreven en uitgebracht door Vernon Dalhart, sing & songwriter uit Texas USA. Ook toen was het een hit.

Er is een slechte opname van 6 juli 1957 bewaard gebleven van het nummer in een uitvoering van the Quarrymen. Dat was een skiffle/rock and roll groep van John Lennon. Het nummer is opgenomen tijdens een live optreden. Op die dag ontmoete John Lennon, Paul McCartney: het begin van The Beatles.

Peter Selles maakte er in 1959 een satirische versie van onder de titel ‘Puttin’ on the Smile’.

Het nummer is ook gebruikt in een televisieserie. Een western onder de naam ‘Men of Shiloh’ tijdens een dansscene door Rex Allen (‘the Arizona Cowboy’).
Verder zijn er een opname bekend van ‘The Chad Mitchell Trio’. Er is een vertaling in het Fins door Lasse Liemola (1958 "Diivaillen"). Deze Finse versie is in 1974 gecoverd door een andere Finse groep genaamd Hullujussie.

De hit ‘Doe ’t maar in een emmertje’ van de Lighttown Skiffle Group is ook een gecoverde versie van ‘Puttin’ on the style’ maar dan met een Nederlandse tekst geschreven door de leider van de band: Ibe Hundling.

Maak jouw eigen website met JouwWeb