you are my sunshine

Doodgedraaid of nog springlevend?

Misschien is de aardigheid er wel wat af. Het is door meer dan 400 artiesten in evenveel uitvoeringen op de plaat gezet. Het is in meer dan 30 talen vertaald en de muziek is heel simpel. Het is oorspronkelijk dan ook een liedje bestemd voor een kind.
Maar heeft het een interessante geschiedenis.
In 1940 werd het door Jimmie Davis en Charles Mitchell gepubliceerd en verkregen zij de copy-rechten. Dat jaar werd het door ze op de plaat gezet met zang van Jimmie en met het Orkest van Charles.

Maar dat was niet de eerste opname, zij waren dan ook niet de schrijvers. De eerste opname dateert uit 1939 door The Pine Ridge Boys (Paul Rice en Oliver Hood). Er is toen geen schrijver/componist door de platenmaatschappij vastgelegd.

Jimmie Davis was James Houston Davis. Hij was sing & songwriter van religieuze – en populaire nummers. Daarnaast was hij politicus. Hij is twee termijnen gouverneur geweest van de staat Louisiana. Hij gebruikte de song gedurende zijn verkiezingstournees. Daarom werd in 1977 bij Staatswetgeving besloten “You are my sunshine” tot ‘state song’ te verklaren.

Een ‘state song’ is een soort van volkslied. De U.S.A. heeft als volkslied ‘The Star Spangled Banner’ maar elke state heeft zijn eigen volkslied. Zo heeft bijvoorbeeld de state Connecticut ‘Yankee Doodle’; de state Colorado ‘Rocky Mountain High’ van John Denver; ‘Georgia On My Mind’ natuurlijk van de state Georgia; ‘My Old Kentucky Home’ niet moeilijk te raden van welke state. Dat geldt ook voor ‘Tennessee Waltz’.

Er was best veel verzet tegen de keuze van ‘You are my sunshine’ omdat het woord Louisiana niet in de tekst voorkomt.

In 1990 is er een artikel verschenen in het Chronicles Magazine geschreven door ene Theodore Pappas waarin werd beweerd dat Jimmie Davis nooit heeft beweerd dat hij het heeft geschreven, maar dat hij de rechten heeft gekocht van Paul Rice. Volgens dat artikel is de vermoedelijke schrijver de compagnon van Paul namelijk Oliver Hood. Hoe dan ook ik houd het op The Pine Ridge Boys.

Het lied zou zijn gekocht voor een bedrag van 35 dollar. Nou, dat heeft hem geen windeieren gelegd want zijn eigen opname was al een groot verkoopsucces. En er moet een grote som geld zijn binnen gekomen door alle opnames van grote artiesten van het lied, zoals Gene Autry; Bing Crosby; Ray Charles en Johnny Cash.

De uit 2000 afkomstige film ‘Oh, brother where art thou’ sluit af met ‘You are my sunshine’ met een winnende gouverneur op het podium.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb